Bizi Takip Edin
Barış için Hasankeyf
Hasankeyf’i kurtarmak hâlâ mümkün... Hem de Ilısu Barajı’na rağmen!
Oysa Doğa Derneği’nin bilimsel raporlarına göre, yaklaşık iki kilometre uzunluğunda ve 180 metre yüksekliğinde olacak baraj duvarının yüksekliğini 150 metreye indirmek, Hasankeyf’i kurtarıyor!
Evet, inanın sadece 30 metreden feragat etmek herşeyi değiştirebilir! Dicle Vadisi’nin önemli bir kısmı yine yok oluyor, ama en azından Hasankeyf kurtuluyor.
1. Hasankeyf, UNESCO’nun “Doğal ve Kültürel Miras” için gereken 10 kriterden 9’unu karşılayan, dünyadaki tek yer! Düşünün piramitler bile üç kriterle bu listede yer alıyor. Devletimiz baraj sevdasından UNESCO’ya başvurmadığı için Hasankeyf bu listede yok!
2. Kapadokya bölgesi dört kriterle bu listede tescilli. Bölge turizminin Türkiye’ye yıllık getirisi yaklaşık 700 milyon dolar. Mardin, Batman ve Diyarbakır havaalanlarının ortasında yer alan Hasankeyf, barışla birlikte bir o kadar kazanç getirebilir.
3. Hasankeyf, kaderine terk edilmiş durumda. Ne doğru dürüst bir lokantası ne oteli var. 10 dilde Hasankeyf’in tarihini anlatabilen çocuklar turistleri gezdiriyor. Buna rağmen yılda 2 milyon turist çekiyor Hasankeyf.
100 Soruda Çevre ve Çevre Sorunları
Baraj duvarını 30 metre düşürmek, elde edilecek elektriğin miktarını az da olsa düşürecek. Başka yollarla enerji açığını kapatmak mümkün. Ama Hasankeyf’i yok etmenin geri dönüşü yok!
Hasankeyf, bölgenin ve Türkiye’nin gururu, en önemli turistik gelir kaynağı olabilir.
ilgili Etiketler
baraj
Batman
Dicle
Diyarbakır
DoğaDerneği
Hasankeyf
HES
Ilısu
Kapadokya
Mardin
Milliyet
UNESCO
Yorumlar
Henüz bir yorum eklenmemiştir. İlk Yorumu siz ekleyin.
En çok okunan makaleler
|
Son makaleler
|
|
|